Modul 14. Persondataloven/GDPR og ophavsret

Forberedelse

  • Læs hele kapitel 10 om persondataloven og ophavsret

Formål

  • Lære om ophavsretten
  • Lære om persondataloven
    • Hvad går loven ud på
    • Hvilke konsekvenser har loven

Fælles gennemgang

Fra sidst

  • Hvad er big data – både den ultrakorte og den lidt længere version
  • Hvad er bits
  • Hvilke problemer er der med big data
  • Hvilken kilde er den vigtigste kilde til informationer om dig
  • Hvordan ved f.eks. Google, at det er dig som surfer bare ud fra din cookie
  • Hvilke muligheder, især for virksomheder, er der i big data
  • Hvad er kunstig intelligens (AI, “artificial intellegence”), og hvad kan vi bruge det til

Lektien til denne gang

I en mindre by har en række LGBT+ personer fundet sammen i en forening, “Fri leg”. “Fri leg” vil lave fælles ture til f.eks. gå-i-byen steder for bøsser i København, Hamborg og Berlin, fester for transseksuelle osv.

Indtil nu er det gået fint for “Fri leg”, faktisk så fint, at folk i andre byer melder sig ind og gerne vil med på turene. Foreningen vil derfor gerne sende nyhedsbreve ud om deres arrangementer på mail til foreningens medlemmer, men bøsser skal ikke have invitationer til ture for lesbiske osv.

  • Hvad går persondataloven ud på
  • Hvad er personfølsomme data. Forklar
    • Almindelige persondata
    • Private persondata
    • Følsomme persondata
  • Må “Fri leg” som udgangspunkt registrere, hvilke seksuel orientering deres medlemmer har
  • Hvis nu de ikke må: Hvad skal de så gøre i forhold til nyhedsbrevene? 

Diskuter artiklen her: https://www.computerworld.dk/art/246131/fransk-datatilsyn-stanger-heftig-gdpr-boede-paa-370-millioner-kroner-ud-til-google

Øvelser

14.1 Ophavsret

Ud fra bogen:

  • Hvad er ophavsret for noget (på engelsk kaldes ophavsret for “copyright”)
  • Hvad er et “værk”
  • Hvilke regler gælder der i forhold til at kopiere fra et værk

Spørgsmål til jeres sunde fornuft:

  • Må jeg kopiere Microsofts logo til min egen virksomhed uden tilladelse
  • Må jeg kopiere Microsofts logo til brug til en opgave på HHX
  • Må jeg citere fra andres bøger, hvis jeg skriver min egen bog

14.2 Persondata

  • Forklar persondataloven. Hvad går den ud på
  • Forklar hvad følgende begreber dækker over, og giv eksempler
    • Almindelige persondata
    • Private persondatadata
    • Følsomme oplysninger
    • Data om strafbare forhold
  • Hvad er et CPR nummer, og hvad står “CPR” for (det sidste skal nu nok google)
    • Hvilke regler gælder der om at registrere et CPR nummer
    • Må virksomheden bede om dit cpr nummer, hvis du er ansat hos dem
  • Hvad er hovedreglen omkring persondata
  • Giv eksempler på undtagelser

14.3 Hjælp Lene Lærer

Du skal nu hjælpe Lene Lærer. Lene Lærer underviser en klasse på HHX i Informatik. Lene er et ordensmenneske, der plejer at gemme alle mails. Beslut for hver mail, om mailen indeholder personfølsomme oplysninger. Hvis ja, hvilke konsekvenser har det så for Lene. Vil du evt. råde hende til at slette den pågældende mail?

  • Hej Lene. Her er min opgave i informatik vedhæftet, Du må undskylde, at jeg afleverede den for sent, jeg sov over mig (igen). Vh. Søren Søvnig
  • Hej Lene. Jeg skal på skiferie, må jeg aflevere opgaven i næste uge? Vh. Lotte Løjpe
     
  • Hej Lene. Jeg har det ikke så godt for tiden. Mine forældre er ved at blive skilt, de skændes meget, og jeg har derfor haft noget fravær på det seneste. Kan jeg få udsat den obligatoriske opgave til på mandag. Evt. vil jeg gerne have hjælp til at repetere noget af stoffet. Vh. Ulla Uheldig
  • Hej Lene. Jeg har fået influenza, så jeg vil høre, om jeg må skubbe afleveringen af opgaven til på mandag. Vh. Selma Småsyg
     
  • Hej Lene. Jeg kan ikke komme i dag, min hund har spist mit månedskort til bussen, min cykel er gået i baglås og der står en stor dinosaurus og truer foran huset. Kan jeg få udsat den obligatoriske opgave i et par måneder. Vh. Fie Fantasi (kender du Chris og Chokoladefabrikken)
  • Hej Lene. Jeg var fraværende i går i sorg over, at Brøndby igen tabte stort til AGF. Kan jeg få udsat den obligatoriske opgave til på mandag. Vh. Benny Boldspiller
     
  • Hej Lene. Jeg har fået en depression, og jeg modtager behandling for den. Kan jeg få udsat den obligatoriske opgave til på mandag og evt. få en snak med dig snarest. Vh Tim Trist

14.4 Kim Kommunalarbejder

Dette er en historie fra virkeligheden. En person, lad os kalde ham “Kim Kommunalarbejder” arbejdede i en kommune som sagsbehandler. Dvs. at hvis folk søgte f.eks. bistandshjælp, behandlede han deres sager og var inde og tjekke f.eks. vedkommendes indkomster, lægeerklæringer mv.

Sagsbehandlere har adgang til alle borgeres data. En dag tjekkede han også personlige oplysninger om sine kollegaer. Diskuter for og imod følgende

  • Har Kim begået noget ulovligt
  • Kan Kim drages til ansvar for det her

14.5 Råd & Dåd

Du er ansat i “Råd og Dåd”, som rådgiver omkring data registrering. Hjælp nedenstående kunder

  • Webshoppen “Høj på tøj” vil gerne registrere deres kunders CPR nummer, så de kan sende en hilsen og måske en lille gave på deres kunders fødselsdage.
    • Må de registrere kundernes CPR nummer uden samtykke
    • Må de registrere deres kunders CPR nummer selv med samtykke
    • er det overhovedet nødvendigt for dem at registrere hele CPR nummeret
  • Det nyoprettede privathospital “Bandager og Plaser” vil gerne registrere patienternes sygdomme, herunder også livstruende sygdomme. Må de registrere deres kunders CPR nummer
  • “Forn Siðr” eller på dansk “Den Gamle Skik” er en flok mennesker, der dyrker den gamle vikinge-asa-tro i moderniseret form (heldigvis, for vikingerne ofrede mennesker til deres guder). De har lavet en forening, hvor de dyrker deres tro. Men – må de registrere, at deres medlemmer er asa-troende?

Kender du ikke vikingernes tro men er du nysgerrig, så læs afsnittet her


  Asa-troen er den tro, som vikingerne havde, dvs. troen på guder som Odin, Thor, Freja osv. Guderne var i familie og boede sammen i Asgaard. De bøvlede konstandt med jætterne, som var mega irriterende og når Thor rider ud for at banke nogle jætter på plads, tordner det. Er du i tvivl, så se nogle Marvel-film om Thor. Forn Siðr afstår heldigvis fra at “blote” i større stil, dvs. ofre dyr og mennesker, som vikingerne gjorde, men de kan godt finde på at ofre øl til f.eks. Thor.

Asa-troen udmærker sig med en række underholdende historier. Bl.a. er Thor nødt til på et tidspunkt at klæde sig ud som pige og blive gift med en jætte, bare for at få sin elskede Thors hammer tilbage igen. Ugedagene på i hvert fald dansk, engelsk og tysk er opkaldt efter vikingernes guder. Tirsdag = Tyrs dag. Onsdag = Odins dag, Odin hedder Wodin på tysk og engelsk, torsdag = Thors dag og fredag = Frejas dag. Hvis asa-troen interesserer dig, så læs selv mere på http://www.fornsidr.dk/

14.6 Persondata og sociale medier

  • Fortæl kort, hvad du må offentliggøre, og hvad du ikke må offentliggøre
  • Diskuter de næste 2 eksempler, dvs. find argumenter for og imod
    • Jeg går til fodbold og ser AGF spille. AGF scorer og vinder (igen) kampen over Brøndby, jeg tager et billede og lægger det på Facebook. På billedet ser man spillerne samt tilskuerne juble.
    • Jeg (Lars, din underviser) har haft en snak med min søn på 13. Han hader at blive fotograferet. Han sagde til mig forleden, at jeg kunne blive straffet, hvis jeg lagde et billede af ham på Facebook (hvor man ser ham tydeligt og kan genkende ham) uden at spørge ham først. Har han ret?

14.7 Ekstraopgave: GDPR bøder

Gå på nettet og find ud af, hvem der har fået de største GDPR bøder.