Modul 13. Ophavsret, databeskyttelsesforordningen (persondataloven) /GDPR

Forberedelse

  • Læs hele kapitel 9 om persondataloven og ophavsret

Formål

  • Lære om ophavsretten
  • Lære om persondataloven
    • Hvad går loven ud på
    • Hvilke konsekvenser har loven

Fælles gennemgang

Fra sidst

  • Hvad er big data – både den ultrakorte og den lidt længere version
  • Hvad er bits
  • Hvilke problemer er der med big data
  • Hvilken kilde er den vigtigste kilde til informationer om dig
  • Hvordan ved f.eks. Google, at det er dig som surfer bare ud fra din cookie
  • Hvad er oplevelsesøkonomi
  • Hvad menes der med “hvis noget er gratis, så er du varen”
  • Hvad er en digital forstyrrelse
  • Hvorfor kan Facebook tjene penge på hadske kommentarer

Lektien til denne gang

2 små historier. Den første handler om Mette Mode

Mette interesserer sig meget for mode og har sin egen webshop, hvor hun sælger modetilbehør som livremme, tasker og tørklæder. Hun tager ofte til London, hvor hun har fået eneret på salg fra en i Danmark ukendt leverandør.

En dag bliver hun ringet op. En pige i den anden ende af røret præsenterer sig som Jasmin og siger, at hun ringer på vegne af en forening af muslimske kvinder. Hun siger, at Mettes tørklæder er super populære blandt muslimske kvinder, og om hun ikke godt vil lave et nyhedsbrev med hendes sidste nye tørklæder.

Mette vil selvfølgelig gerne give hendes kunder en god service, men hvad med persondatalovgivningen.

  • Må Mette registrere, at hendes kunder er muslimer. Jasmin har på forhånd sagt god for, at hun registrerer hendes religion
  • Hvis nu hun ikke må: Hvad skal hun så gøre i forhold til nyhedsbrevene? 

Den anden historie handler om Kim Kommunalarbejder

Dette er en historie fra virkeligheden. En person, lad os kalde ham “Kim Kommunalarbejder” arbejdede i en kommune som sagsbehandler. Dvs. at hvis folk søgte f.eks. kontanthjælp, behandlede han deres sager og var inde og tjekke f.eks. vedkommendes indkomster, lægeerklæringer mv.

Sagsbehandlere har adgang til alle borgeres data. En dag tjekkede han også personlige oplysninger om sine kollegaer. Diskuter for og imod følgende

  • Har Kim begået noget ulovligt
  • Bør Kim evt. drages til ansvar for det her

Diskuter artiklen her: https://www.computerworld.dk/art/246131/fransk-datatilsyn-stanger-heftig-gdpr-boede-paa-370-millioner-kroner-ud-til-google

Øvelser

13.1 Ophavsret

Ud fra bogen.

  • Hvad er ophavsret for noget. Bemærk på engelsk kaldes ophavsret for “copyright”, ofte markeret med et ©
  • Hvad er et “værk”
  • Hvilke regler gælder der i forhold til at kopiere fra et værk
  • Tip: Svarene står i lærebogens kapitel 9

Spørgsmål til jeres sunde fornuft:

  • Må jeg kopiere Microsofts logo til min egen virksomhed uden tilladelse
  • Må jeg kopiere Microsofts logo til brug til en opgave på HHX
  • Må jeg citere fra andres bøger, hvis jeg skriver min egen bog

13.2 Databeskyttelsesloven

  • Forklar databeskyttelsesloven . Hvad går den ud på
  • Forklar hvad følgende begreber dækker over, og giv eksempler
    • Almindelige persondata
    • Private persondata
    • Følsomme oplysninger
    • Data om strafbare forhold
  • Hvad er et CPR nummer, og hvad står “CPR” for (det sidste skal nu nok google)
    • Hvilke regler gælder der om at registrere et CPR nummer
    • Må virksomheden bede om dit cpr nummer, hvis du er ansat hos dem
  • Hvad er hovedreglen omkring persondata
  • Giv eksempler på undtagelser

13.3 Råd & Dåd

Du er ansat i “Råd og Dåd”, som rådgiver omkring data registrering. Hjælp nedenstående kunder

  • Webshoppen “Høj på tøj” vil gerne registrere deres kunders CPR nummer, så de kan sende en hilsen og måske en lille gave på deres kunders fødselsdage.
    • Må de registrere kundernes CPR nummer uden samtykke
    • Må de registrere deres kunders CPR nummer selv med samtykke
    • er det overhovedet nødvendigt for dem at registrere hele CPR nummeret
  • Det nyoprettede privathospital “Bandager og Plaster” vil gerne registrere patienternes sygdomme, herunder også livstruende sygdomme. Må de registrere deres kunders CPR nummer
  • “Forn Siðr” eller på dansk “Den Gamle Skik” er en flok mennesker, der dyrker den gamle vikinge-asa-tro i moderniseret form (heldigvis, for vikingerne ofrede mennesker til deres guder). De har lavet en forening, hvor de dyrker deres tro. Men – må de registrere, at deres medlemmer er asa-troende?

Kender du ikke vikingernes tro men er du nysgerrig, så læs afsnittet her


  Asa-troen er den tro, som vikingerne havde, dvs. troen på guder som Odin, Thor, Freja osv. Guderne var i familie, “aserne” og de boede sammen i Asgaard. Det er der ikke noget mærkeligt i. Både de græske og de romerske guder var også i familie, og sandsynligvis var en del af vikingernes tro “oversat” fra romernes. Aserne bøvlede konstant med jætterne, som var mega irriterende og når Thor rider ud for at banke nogle jætter på plads, tordner det. Er du i tvivl, så se nogle Marvel-film om Thor. Forn Siðr afstår heldigvis fra at “blote” i større stil, dvs. ofre dyr og mennesker, som vikingerne gjorde, men de kan godt finde på at ofre øl til f.eks. Thor.

Asa-troen udmærker sig med en række underholdende historier. Bl.a. er Thor nødt til på et tidspunkt at klæde sig ud som pige og blive gift med en jætte, bare for at få sin elskede Thors hammer tilbage igen. Ugedagene på i hvert fald dansk, engelsk og tysk er opkaldt efter vikingernes guder. Tirsdag = Tyrs dag. Onsdag = Odins dag, Odin hedder Wodin på tysk og engelsk, torsdag = Thors dag og fredag = Frejas dag. Hvis asa-troen interesserer dig, så læs selv mere på http://www.fornsidr.dk/

13.4 Persondata og sociale medier

  • Fortæl kort, hvad du må offentliggøre, og hvad du ikke må offentliggøre
  • Diskuter de næste 2 eksempler, dvs. find argumenter for og imod
    • Jeg går til fodbold og ser AGF spille. AGF scorer og vinder (igen) kampen over Brøndby, jeg tager et billede og lægger det på Facebook. På billedet ser man spillerne samt tilskuerne juble. Begrund dit svar.
    • Jeg (Lars, din underviser) har haft en snak med min søn på 15. Han hader at blive fotograferet. Han sagde til mig forleden, at jeg kunne blive straffet, hvis jeg lagde et billede af ham på Facebook (hvor man ser ham tydeligt og kan genkende ham) uden at spørge ham først. Har han ret? Begrund dit svar

13.5 GDPR bøder

  • Gå på nettet og find ud af, hvem der har fået de største GDPR bøder …
    • … I EU
    • … I Danmark
  • En dansk kvinde, Margrete Vestager, spiller en ret stor rolle omkring det digitale Europa, og hun er en af de 100 mest magtfulde kvinder i verden. Google hende og se, hvad hun render rundt og laver i hendes hverdag. Tip: Hun er tidligere dansk minister og toppolitiker i EU. Hun er i øvrigt medlem af det radikale venstre.