Forberedelse
- Ingen
Formål
- Lave en gennemgående opgave
Fælles gennemgang
Fra sidst
- Ingen, vi går direkte i gang
Lektien til denne gang
- Ingen, vi går direkte i gang
Øvelser
9.1 Min privatøkonomi
Du og din gruppe arbejder nu for “Kurts Kode”.
Kurts Kode er blevet kontaktet af hele 3 forskellige banker, der hver for sig gerne vil have en lille app til deres kunder. Appen hedder “Min privatøkonomi”. Din opgave er at producere appen.
Et godt råd: Efter hvert trin så lav en kopi af dit resultat. Hvis du så laver en fejl i trin 4, kan du altid tage en ny kopi af trin 3.
Trin 1. Start med en ikke særligt pæn side
- Tag en kopi af app’en her https://studio.code.org/projects/applab/bVUEbVE7InpNMELPojKP_wRdIjXUKg_6M01s6KkjEXg
- Undersøg hvad den kan
- Forklar hvordan den virker. Brug kode-fagudtryk som f.eks. variable, event osv.
- Følger den køreplanen her? Begrund dit svar

Trin 2. Lav en beregning om
Vi er nu kommet lidt videre med appen. Der er en ny label, et nyt felt til indtastning , en ny knap og en label til at vise resultatet. Du kan downloade den nye version her.
Forklar, hvordan app’en nu fungerer.
- Du skal ændre din beregner, så der i stedet for “Årlige faste omkostninger (ÅFO)” nu står “månedlige faste omkostninger”
- Du skal selvfølgelig også ændre i matematikken bag, så din beregner regner rigtigt
- Hvad hedder denne form for projektledelse, hvor man ofte holder møder med kunden og korrigerer – og er det den almindelige fremgangsmåde inden for IT
Trin 3. Giv kunden besked
Din kunde vil gerne have, at deres kunder får ren besked om deres økonomi inde i økonomiberegneren. Kod løsningen og test den af.
- Hvis din årlige disponible indkomst er over kr. 20.000, skal brugeren få en besked om at “Du er fornuftig med din økonomi”. Hvis overskuddet er under 20.000 men over 0, så skal beskeden være “Ok, men tænk dig om”. Under 0 men over -20.000, er beskeden “Vi har billige lån” og mindre end -20.000: “Du er lige til luksusfælden”.
Lav farverne på appen om , så de passer bedre til målgrupperne.
Trin 4. Lav en forside
I en af opgaverne i lektion 6, 7 eller 8 er der en video til, hvordan man laver en forside. Lav en pæn forside, der passer til den kunde, du har valgt. Du skal kunne klikke dig fra forsiden til økonomiberegneren og retur. Tip: Din navigation kan sagtens være knapper, men det kan også være en fald-ned menu.
Trin 5. Tilpas app’en til en målgruppe
Du skal nu lave din app pænere. Vælg mellem en af de 3 målgrupper nedenfor:
- Meget velhavende mennesker, der fortrækker orden og stil
- Unge mænd med hang til dyre sneakers og hurtige biler
- Unge kvinder, som vil have noget pænt og feminint
- Folk fra den grønne gruppe i Minerva
Trin 7. Valutaberegner
- Der skal være en valutaomregner, hvor man kan udregne fra euro, engelske pund og svenske kroner til danske kroner. Kurserne siger vi er 7,5 kr for en euro, 8,2 kr for et engelsk pund og 0,7 kr for 1 svensk krone. Se evt. dagskurserne hos Nationalbanken
- Du må naturligvis gerne genbruge tidligere kode.
Trin 8. Tilføj selv
Find selv på udvidelser. Her er et par forslag
- Tilføj en lommeregner, der kan regne med plus, minus, gange og dividere. Brugeren indtaster 2 tal og klikker på en knap. Man skal selvfølgelig kunne klikke sig vej frem og tilbage mellem forside, valutaomregner og økonomi beregner
- Tilføj et felt til valutaberegneren, hvor brugeren selv kan indtaste dollar-kursen. Modsat kursen på euro, så kan alle andre valutaer svinge en del.