Modul 08. Innovation

Forberedelse

  • Læs kapitel 7 om innovation

Formål

  • Forstå forskellige aspekter af innovation
  • Kende begreberne inkrementel og radikal innovation
  • Kende 4-p modellen og kunne bruge den i praksis

Fælles gennemgang

Fra sidst

  • Hvad er forskellen på owned media, paid media og earned media
  • Hvordan er samspillet mellem de 3 typer medier
  • Giv eksempler på, hvordan man kan anvende medierne til online markedsføring

Lektien til denne gang

  • Hvornår er noget innovativt
  • Inkrementel og radikal innovation
  • 4-p modellen
  • Brugerdrevet innovation

Se videoen her og forklar https://www.youtube.com/embed/evN3i9hbLxI

  • Mark Zuckerberg (Facebook) har egen betalingsportal, som endnu ikke virker i Danmark.
  • Facebook har 10.000 mand, der udvikler på Virtual Reality
  • Lidt af fremtiden: Prøv sko vha. mobiltelefone og augmented reality

Øvelser

8.1 Innovation

Her er en liste over forskellige former for innovation. For hvert produkt skal du forklare:

  • Er der tale om radikal eller inkrementel innovation
  • Brug 4-p modellen til at lave en analyse af, på hvilken måde produktet er innovativt. Næsten alle er kun innovative på en eller højest to af akserne i 4P modellen

Listen er her:

  • Den første symaskine
  • Nationalbanken introducerer en 50-krone mønt til at afløse den gamle 50 kroner seddel
  • Navnet “Eskimo is” bliver lavet om til “Isbjerget” grundet klager fra en grønlansk organisation
  • Det første betalingskort
  • VolksWagen går over til kun at producere elbiler
  • Bestseller laver en ny tøjkollektion, som produceres udelukkende med giftfrie og genbrugelige materialer
  • MacDonnals fremstiller alt inpakning af organisk materiale, dvs. at grise og andre husdyr kan spise alt deres restaffald
  • BurgerKing severer nu kun gourmet-burgere med kobekød
  • En vandhanefabrik, Vola, gik over fra at producere standard vandhaner til at producere designvandhaner til mindst den 3-dobbelte pris
  • Indtil Office 2007 var Microsoft meget lukket omkring deres kode til Office. Med Office 2007 kunne alle se i koderne og udvikle egne tillægsprodukter til f. eks. Word, Excel mv.
  • En fabrik laver deres samlebånd om. Fra at medarbejderne samler en enkelt del hele dagen, følger de nu med samlebåndet og producerer hele produktet
  • HHX’eleven Danny Doven beslutter sig for at læse lektier fremover
  • Et firma i Finland producerer en solovn, som kan varme mad op kun vha. solenergi: https://www.dr.dk/nyheder/udland/soldreven-ovn-giver-afrikansk-regnskov-ro#!/
  • Brøndbys fanklubs syn på sig selv, når Brøndby taber en pokalkamp til Lille Sørbymagles serie 4 fodboldhold med 0 – 5 og dagen efter rykker ud af superligaen
  • Den første mobiltelefon med touchscreen (fra Apple, selvfølgelig)
  • Efter forslag fra Iphones brugere i Aarhus udvikler Apple en ny telefon, som har farver som AGF’s spilletrøje, og hvor man gratis kan følge alle AGF’s kampe. Nu er Apple selv fans af dehviiii, så de var ikke så svære at overbevise :-).

8.2 Restaurant CanBlau

Læs artiklen nederst i opgaven her om restaurant CanBlau i Aarhus. Brug 4p modellen ovenfor til at forklare, hvad de vil gøre anderledes og hvorfor. Brug fagbegreber i din forklaring. De er i øvrigt glødende fans af FC Barcelona i restauranten. Det laver de IKKE om på :-).

Canblau forlader Klostertorvet: Åbner nytænkende tapasrestaurant i tre etager nyt sted i AarhusAARHUS: Madscenen i Aarhus har ændret sig markant de senere år.Mens der er kommet flere mennesker til byen, er antallet af restauranter samtidigt steget og kampen om gæsterne især i hverdagene er skærpet enormt.Det gør ondt på tapasbaren Canblau, der på grund af den stigende konkurrence siger farvel til de store og gennemrenoverede lokaler på Klostertorvet.“Canblau var der man tog hen som familie i hverdagene, men så kom streetfood og Madklubben til, og det gjorde ondt”, siger Claus Broberg, der sammen med kok Jimmy Holm åbnede den oprindelige Canblau i 2010 på Klosterport.Kampen om de “små” dage
Stedet blev hurtigt en succes, og i 2015 havde man 39.000 spisende gæster gennem dørene, og derfor turde man åbne byens største restaurant i starten af 2016 i de nuværende lokaler på Klostertorvet få meter fra den oprindelige restaurant.Det hele kulminerede i rekordåret 2017, men konkurrencen fra Aarhus Street Food og Central Food Market var til at mærke.“Da Madklubben så begyndte at åbne restauranter, som er gearet til store selskaber til billige penge, så blev det svært at vinde kampen om hverdagskunderne”, forklarer Claus Broberg.Han fortæller, at restauranten ikke har problemer med at fylde sæderne fredag, lørdag, søndag, men det er kunderne på de “små” dage, der er med til at afgøre spisestedernes succes i Aarhus.“Og der konkurrencen blevet meget større”, siger Claus Broberg.Derfor har han sammen med medejer og kok Jimmy Holm valgt at lukke restauranten på Klostertorvet fra januar.Halvere omsætningen
Dermed forlader de lokalerne, som de har renoveret og sat i stand for syv millioner kroner for i stedet at starte forfra.Gå ned i størrelse og satse på en mindre tapasrestaurant med tilhørende tapasbar ovenp唓Vi vil halvere omsætningen, men højne kvaliteten”, lyder det fra Jimmy Holm og Claus Broberg om den nye restaurant i tre etager, der åbner i starten af året i Frederiksgade, hvor der indtil for nylig lå restauranten Les Trois.Retningen på den nye restaurant faldt på plads efter en tur i Spanien.“Vi spiste en dag på Mantua i Cadiz, og det var reelt, ærligt og til at betale. Det var en tapas-restaurant, der havde idé og balance i smagene, og det er det, vi vil lave”, fortæller makkerparret, der vil lave ny menu hver måned i den kommende restaurant.Mere personligt
De fortryder ikke, at de flyttede i de store lokaler i 2016 på Klostertorvet men glæder sig i stedet over at kunne prøve noget nyt og komme tilbage til en mindre restaurant.Der bliver plads til 35-40 gæster i tapasrestauranten i Frederiksgade og omtrent ligeså mange i baren på 1. sal.“Det nye sted skal blive mere personligt. Jeg savner at have tid til at snakke med gæsterne. Vi vil samtidigt ikke gå ned i kvalitet, og derfor er det oplagt at vælge noget, hvor der er færre pladser”, siger Jimmy Holm, som også får plads til at holde særarrangementer på 2. sal i de nye lokaler.De står nemlig klar til skinke- og sherry-smagning, som man vil holde for større selskaber.“Skinker er en videnskab, og selvom det er bundhamrende naivt, og noget vi har prøvet på i ti år uden succes, så vil vi have danskerne til at drikke sherry. Det skal lykkes nu”, siger de to restauratører.

8.3 Nye begreber inden for IT-verdenen

Forklar nedenstående begreber. De findes i lærebogen, men det giver plusser også at google dem og forklare med dine egne ord. Prøv at placere dem i 4-P modellen:

  • Business intellegence
  • Data mining og data warehousing
  • Al tings internet / Internet of Things
  • Kunstig intelligens

8.4 Din tur til at finde på

Du skal nu selv lave noget innovation. Find på noget nyt, du bestemmer helt selv. Krav:

  • Der skal være tale om innovation
  • Der skal være tale om innovation inden for mindst 2 af de 4 p-er i 4-p modellen