Vejledning 4. Gapminder

Hvad er Gapminder

Gapminder https://www.gapminder.org/ er en slags talbank, men en meget usædvanlig en af slagsen. Normalt er talbanker “knastørre”. Gapminder er lige modsat. Hos Gabminder er vægten på at formidle historien bag tallene, og det gør de på en måde, hvor man får lyst til at gå på opdagelse. Tallene får Gapminder typisk fra Verdensbanken og FN-organisationer.

Video om Gapminder

Her er en – ret anderledes og sjældent underholdende – video, hvor Gapminder bruges.

Vejledning til Gapninder

Gå ind på forsiden af Gapminder på https://www.gapminder.org.

Som du ser, handler Gapminder langt fra kun om økonomiske data. Du er velkommen til at gå opdagelse indenfor de områder, som vises øverst på siden.

Imidlertid skal vi ind et andet sted. Skrol lidt ned af siden og klik på knappen Understand a changing world (1).

Igen er der virkelig mange og lækre diagrammer, hvor man kan gå på opdagelse. Her vælges Trends (1).

Nu er vi inde i økonomiske data, GDP/Capita, PPPS inflation-ajusted. Til højre kan du sætte flueben ud for de lande, du gerne vil se. Hvis du sætter et flueben (1), så vises knappe Apply (2). Når du klikke på Apply, så vises landet med en graf.

Du skifter emne ved at klikke på overskriften (3).

Når du har klikket på overskriften (1), får du en fald-ned menu. Her er Economy valgt (2). Som underemne til Economy er Income & Growth (3) valgt og til sidst Average Daily Income per Capita. PPP constant 2011 international % (4).

Med andre ord: Du kan vælge alverdens data om alverdens ting fra alverdens lande og endda se dem på en overskuelig måde.

Hent tal fra Gapminder

Gapminder henter tal alle mulige steder fra, men altid fra meget respekterede kilder som f.eks. Verdensbanken og FN-organisationer.

Desværre kan det være lidt af en “oplevelse” at få fingre i data bag. De fleste gange kan man bruge metoden her: Ud for overskriften søg spørgsmålstegnet, hvis det ellers er der. Klik på spørgsmålstegnet (1). Så fås et lokalmenu med information om kilden. Klik på linket (2).

Så åbner der et regneark i Google Sheets.

Nu starter arbejdet med at finde data, rense dem og evt. lægge dem over i Excel. Her har jeg fundet tallene på 2. faneblad.

Hvis du vil bruge tallene i kodning, skal du huske at tjekke efter, om der bruges komma eller punktum til decimaltal. På dansk anvender vi komma, men kodning foregår altid på engelsk og her bruges punktum.